گرگروک ها از مهمترین مخاطرات طبیعی در جنوب سیستان و بلوچستان
ایسنا/سیستان و بلوچستان مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان گفت: باهدف جلوگیری از تخریب زیرساخت ها جاده ها شبکه انتقال انرژی و اراضی کشاورزی و خانه های روستایی، طرح مقابله با فرسایش خاک در شهرستان چابهار اجرا شد .
بیک مداح شامگاه جمعه در جلسه هماهنگی اجرای طرح مقابله با فرسایش خاک افزود: در مرحله اول 39 میلیارد تومان اعتبار برای مطالعات و اجرای اقدامات در دو روستای بل شمل و غلام محمد بازار اختصاص یافته است و اکنون در مرحله اجرا قرار دارد.
بیک مداح گفت: در صورت تامین اعتبار 10 روستای دیگر در برنامه اجرا قرار دارد.
وی افزود : اقدامات در حال انجام در این دو روستا که بیشترین تهدید از سوی گرگروک ها را نیز دارند شامل یک رینگ (دایک حفاظتی) به طول دو 2 کیلومتر با ارتفاع 4 متر و عرض 15متر با سرریز و یکسری اقدامات تکمیلی است که در نهایت از گسترش شاخه های جانبی گرگروک به سمت روستا ها جلوگیری می کند.
مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان گفت: فرسایش آبکندی با نام محلی گرگروک یکی از مهمترین مخاطرات طبیعی در منطقه دشتیاری در جنوب سیستان و بلوچستان است.
بیک مداح گفت: گرگروک چیزی حدود 130 هزار هکتار در منطقه را دربر می گیرد که یکی از چالش های اصلی مردم این مناطق در حال حاضر شده است .
وی ادامه داد : این نوع فرسایش خاک باعث تخریب زیرساخت ها، جاده ها، شبکه انتقال انرژی و اراضی کشاورزی و روستاها و خانه های مردم می شود.
یک کارشناس کشاورزی گفت: فرسایش آبکندی گرگرو بدلیل ایجاد کانال های عمیق به عمق متوسط سه متر و عرض ۲۰ تا ۵۰ متر امکان تردد وسایط نقلیه را کاهش می دهد و بسیاری از روستاییان قادر به رساندن به موقع محصولات خود به بازار های هدف نخواهند بود و ضایعاتی در حد ۲۰ درصد را بدنبال خواهدداشت که رقم قابل توجهی خواهد شد.
رسول رحمتزهی افزود: همچنین هزینه حمل محصول حداقل ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت. همه این موارد بر کشاورزان و تولیدکنندگان فشار مضاعف وارد خواهد ساخت.
وی بیان کرد: اگر اثرات دیگر آبکند نظیر تشدید تخلیه آب زیرزمینی در اطراف آبکندها، تخریب راه ها و منازل روستایی، مهاجرت اجباری، کاهش ۲۵ درصدی تولید محصولات زراعی بدلیل کاهش رطوبت خاک اراضی واقع در اطراف آبکندها و رسوب گذاری در بندر چابهار را منظور کنیم زیان فرسایش آبکندی سالانه بالغ بر چند صد میلیارد تومان خواهد بود که دولت قادر به تامین آن نخواهد بود و آبادی و آبادانی نیز از این منطقه رخت بر می بندد.
فرسایش خندقی خاک یا به زبان محلی بلوچی گرگروها یا گرگروک با پیشروی بیسابقه و ایجاد شکاف در اراضی کشاورزی و شسته شدن خاک براثر بارندگیهای چند سال اخیر رفته رفته بلای جان کشاورزان و روستاییان شهرستانهای چابهار و دشتیاری شده و تا چند سال بعد زمینی برای کشاورزی و یا سکونت روستاییان باقی نخواهد ماند.
منبع خبر: خبر گزاری ایسنا